CV

‘Je hebt me al beloond,’ zei de nachtegaal tegen de keizer. ‘De eerste keer dat ik zong, heb ik tranen in je ogen gezien, dat vergeet ik nooit! Dat zijn de juwelen die een zangershart goed doen.’

Uit De Nachtegaal H.C. Andersen / I. Stravinsky

 

CV

Marjan studeerde hoofdvak zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aansluitend volgde zij daar de drie-jarige Masteropleiding Opera. Zij studeerde daar af met de opera’s Sancta Susanna van Hindemith en Mavra van Strawinky.

Tijdens haar studie al nam zij deel aan de opera La rappresentatione di anima e di corpo van Cavalieri in het Festival Oude Muziek en tijdens een tournee door Italië.

Na haar afstuderen nam Marjan deel aan het Cristina Deutekom Concours, waarvan zij laureaat werd. Hierna volgden vele concerten in binnen- en buitenland, o.a. op de Nederlandse Antillen. Ook werd zij aangenomen bij de Operastudio van de Nationale Reisopera waar zij verschillende grote rollen zong, o.a. Carolina in Il Matrimonio Secreto van Cimarosa en in Ba-Ta-Clan van Offenbach. Daarnaast zong zij in het Groot Omroepkoor, Collegium Vocale Gent en vele andere professionele ensembles, waar zij werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Hans Vonk, Ricardo Chailly, Jaap van Zweden, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen.

Vele liedrecitals gaf zij samen met pianisten Jaap Kooi en Phyllis Ferwerda.

Na haar afstuderen werd Marjan gecoacht door Margreet Honig en Carolyn Watkinson. Ook volgde zij vele masterclasses bij o.a. Elly Ameling, Robert Holl, Birgit Nillson, Arleen Auger, Jard van Nes en Roberta Alexander. Met een speciale beurs kon zij aan de gerenomeerde Britten-Pears Foundation in Aldeburgh (Engeland) studeren bij vocal coach Janine Reiss, waar zij samen met pianiste Phyllis Ferwerda werkte aan Franse liedkunst.


Het lesgeven was vanaf het begin van haar carriere altijd al een vanzelfsprekend onderdeel.Vele jonge zangers heeft zij al op weg geholpen naar conservatoria en podia in binnen-en buitenland.

Marjan richt zich uitsluitend op het lesgeven en coachen van jonge, professionele zangers. Haar lespraktijk bestaat uit talentvolle zangers, waarvan de meesten afgestudeerd zijn aan conservatoria en werkzaam zijn als solist en ensemblezanger bij gerenomeerde gezelschappen als Holland Opera, Opera Zuid, De Nederlandse Opera, Collegium Vocale Gent, Baroque Choir Ton Koopman, de Nationale Reisopera, de Vlaamse Opera en het Groot Omroepkoor. Haar studenten vallen regelmatig in de prijzen o.a. op het Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch, het Prinses Christina Concours en The Classic Young Master. Marjan is gespecialiseerd in het opleiden van jonge talenten vanaf 15 jaar. Haar studenten nemen zelf ook deel aan masterclasses op nationaal en internationaal niveau, zoals bijvoorbeeld bij Cecilia Bartoli,Evelyn Tubb, Nelly Miricioiu, Lisetta Oropesa, Margreet Honig, Maarten Koningsberger, Robert Holl en Thomas Quasthoff.

Zelf geeft Marjan ook regelmatig masterclasses en workshops met pianisten Andrew Clark (Het hart van de vrouw,voor Stichting Vocale Muziek Den Haag en een Bach masterclass voor sopranen) ,Mirsa Adami (Orchestral Song) en met ArtEZ collega Steven Faber (Masterclass methodisch lesgeven, voor de NVZ, The French Connection 2017, American Stories 2018 (zie video op mediapagina), Der wilde Wolf 2019), met Daan Boertien en sopraan Lilian Farahani ( Mozart masterclass voor jonge professionals).

Met dirigent Libia Hernandez gaf zij een masterclass Opera Ensembles op 10 april 2021 in Den Haag.

In 2015, 2016 en in 2019 reisde zij naar Leeds (UK) om zanglessen en een masterclass te geven aan de zangstudenten van Leeds University in het kader van Erasmus Exchanges. Ook werkte zij in Basel in 2017 met de zangstudenten van Schola Cantorum Basiliensis op uitnodiging van sopraan Evelyn Tubb.

In maart 2022 was zij als Erasmus docent een week te gast op het Conservatoria Superior Manuel Castillo in Sevilla,Spanje voor masterclasses en vocale coachings.

Zij zal dit opnieuw gaan doen in febr. en maart 2023. Dan zal, in samenwerking met pianist Francisco Manuel Soriano Ramirez, gewerkt worden aan o.a. Spanisches Liederspiel op. 74 van R.Schumann.

Marjan zit regelmatig in jury's van verschillende concoursen waaronder die van het Prinses Christina Concours en het zangconcours Jorgjia Truja in Tirana, Albanië.

Van september 2021 t/m eind januari 2022 maakte Marjan als plaatsvervangend hoofdvakdocent deel uit van het docententeam van het Prins Claus Conservatorium in Groningen

Sinds september 2011 is Marjan verbonden aan het ArtEZ-conservatorium in Zwolle als hoofdvakdocent Zang Klassiek, waar zij vanaf haar aanstelling in 2011 tot aan 2019 ook de methodieklessen zang klassiek verzorgde en daarvoor een geheel vernieuwd lesprogramma samenstelde. Voor meer info zie ArtEZ pagina.